Déli kirándulás

Hát jó betegen itthon vagyok, úgyhogy pótlom az elmúlt hetek elmaradt beszámolóit.

A hónap elején egy hosszú hétvégét töltöttünk a sziget déli részén. Első nap délután az egyik legrégebbi ír városba, Waterford-ba látogattunk. Meglátogattuk a több, mint 1000 éves Reginald tornyot és a középkori múzeumot, így elég komoly dózist kaptunk ír történelemből. Este már csak Youghal-ba, a szállásunkra mentünk. Youghal egy nagyobb üdülőfalu kellemes belvárossal, homokos, ír viszonylatban jó tengerparttal.

waterford10.jpg

Kis park Waterfordban. De ilyen mindenhol előfordul. Little park in Waterford, but you can find something similar almost everywhere.

waterford6.jpg

Bűnös! Guilty!

waterford7.jpg

Ilyen aranyos cicus feküdt a múzeumban. Cute kitty at the museum.

waterford8.jpg

Hátrafeküdt, hogy megvakarjuk a hasát. She turned back for caress.

waterford9.jpg

Matyku fel is emelte. Matyku lifted her up.

waterford1.jpg

Nevetséges kerékpártámasz. Ridiculous bike stand.

waterford2.jpg

Ha nem fizetsz a parkolásért, ezzel a daruval dobják az autód a vízbe. If you do not pay for parking, your car will be thrown into the water by this crane.

waterford3.jpg

Reginald torony. Reginald tower.

waterford4.jpg

Csiga a toronyban. Staircase in the tower.

waterford5.jpg

Waterford, középkori múzeum érdekes építészettel. Interesting architecture in Waterford.

Másnap a Cork melletti Fota Parkba, egy állatkertbe látogattunk. A gyerekek számára ez volt a fő attrakció, Tátinak különösen, mert az általa annyira kedvelt gepárdokból itt elég sok van. A parkban nincs olyan sokféle állat, mint mondjuk a budapesti állatkertben, de ami van, azoknak elég kényelmes kifutóik vannak. Talán a legérdekesebb a gepárdok etetése volt. Az egyik kifutóban egy kötélpályát építettek, erre akasztják a gepárdok ebédjét. Aztán úgy irányítják a kötelet (a kaját), hogy a gepárdok minél többet dolgozzanak az ebédért. Az egyik gepárd igen szorgalmasan szaladt és ugrált a zsákmányért, a másik viszont elég lustán, messzebbről nézte az eseményeket és csak a maradékot ette.

fota6.jpg

fota1.jpg

fota7.jpg

fota9.jpg

fota2.jpg

fota3.jpg

fota4.jpg

fota8.jpg

fota5.jpg

Fota Park. Kályhacső a Defenderen. The coolest exhaust tail pipe installed on a Defender.

Másnap Cork-ba, Írország második legnagyobb városába és az ország gasztronómiai fővárosába mentünk. Elég barátságtalan oldalát mutatta, mivel kisebb-nagyobb megszakításokkal szakadt az eső. Autós városnézéssel indítottunk, már csak azért is, mert a tetőboxos autónknak nehezen találtunk megfelelő magasságú parkolót. Aztán az egyik fő nevezetességet, az English Market-et látogattuk meg. Írországban elég kevés az állandó piac, inkább a hétvégi kirakodós-őstermelős piacok mennek. Ebben a csarnokban viszont szinte minden élelmiszert meg lehetett venni. Na jó, vietnámi zacskós leves lehet nem volt.

cork1.jpg

Cork - passage.

cork2.jpg

Cork

cork4.jpg

English Market

cork6.jpg

cork3.jpg

cork5.jpg

Ismét halfejek.

cork7.jpg

Csoki, az van. Csak azért, mert mostanában sok Gombóc Artúrt hallgatunk.

Miután az eső továbbra is esett, rövid séta után nem erőltettük tovább Cork-ot és Kinsale felé vettük az irányt. Mire odaértünk elállt az eső és nap is kisütött. Kinsale üdülőfalu, egész méretes vitorlás kikötővel, sok jó étteremmel, kedves kis utcákkal.

kinsale1.jpg

Kinsale

kinsale2.jpg

Kinsale

kinsale3.jpg

Kinsale

kinsale4.jpg

Kinsale

kinsale5.jpg

Kinsale

kinsale6.jpg

Kinsale-től nem messze jelölt az orákulum egy látványos helyet, az Old Head félszigetet. Hát megcéloztuk. Jól döntöttünk, mert olyan látvány tárult elénk, amit addig csak képeken láttunk: egy nagyon magas sziklás partfal. Az ilyenek inkább a nyugati parton találhatók, ahova majd később látogatunk el. Mindenesetre előzetesnek nem rossz. Innen továbbhaladva egy homokos partszakaszt érintettünk, ahol éppen 2 méter körüli hullámok voltak – sajnos a képekről nem annyira jön vissza, de higgye el az olvasó.

kinsale7.jpg

Old Head

kinsale8.jpg

Old Head

kinsale9.jpg

Old Head

 

I am sick. I am at home. So it is time to write about our journeys.

At the beginning of May, we spent a long weekend in the South part of the island. The first day we visited Waterford, one of the oldest cities in Ireland. We visited the Reginald tower – which is more than 1000 years old – and the Medieval Museum. By doing that, we received a very long and strong lesson about the history of Ireland. After Waterford we drove to Youghal – a nice little holiday town with Blue Flag beaches – where we rented a house.

Next day we visited Fota Wildlife Park, a zoo close to Cork. From the kids’ point of view, the Park was the main attraction of the weekend. Especially for Táti, since the Park has at least a dozen of his favorites: the cheetahs. Probably the most remarkable event is the feeding of cheetah’s, called “cheetah run”. They have something similar to a ski lift, but instead of skiers (living protein), raw meat (fresh protein) is hooked on the ropes. Then they start to move the ropes in order to force the cats running and jumping. And they do. At least if they hungry. Impressive!

The other day we visited Cork City, the “Food Capital” and the 2nd largest city of Ireland. We had ugly weather and the city seemed unfriendly when we drove around. We visited the English Market and were convinced that good quality food is available here, but beside of that, we haven’t seen too much.

We headed to Kinsale and found tiny, narrow streets, and calm-peace-sunshine. Kinsale is a lovely place indeed. Not far from Kinsale we drove to Old Head, a beautiful peninsula with high cliffs and huge waves in the deep. Terrific view we had.